«Гроші наперед». Убивця водія BlaBlaCar Тараса Познякова шантажував його батька

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Суд у резонансній «Справі BlaBlaCar» про викрадення та вбивство львівʼянина Тараса Познякова майже завершено. За два тижні підозрюваному у злочині Дмитру Голубу дадуть останнє слово. Про це пише «Крапка».

На засіданні, що відбулось у суботу, 11 травня 2019 року, у суді Києво-Святошинського району, прокурор, адвокати та потерпілі виступили із заключними промовами, якими підбили підсумки попередніх 40 засідань. Зокрема, перед суддями виступив батько вбитого хлопця, Олександр Позняков. Він розповів про свій моральний стан і про зустріч з Дмитром Голубом в СІЗО.

За його словами, відразу після затримання підозрюваний шантажував і вимагав $50 тис. за інформацію про сина.

«Я зустрічався з Голубом у СІЗО. Він сам вийшов на телефонну розмову зі мною. Тоді він висунув кілька вимог. Він обіцяв показати, що вони зробили з Тарасом. А я повинен був принести в СІЗО $50 тис. і зняти всі обвинувачення. Я погодився. На другий день мені прийшло повідомлення: «Гроші наперед». Враховуючи ситуацію, кошти були зібрані, але Голубу їх не передали. Через кілька місяців мені прийшло нове повідомлення — про те, що сума, оскільки я зірвав цю розмову, зросла до 75 тис., і що він розмовлятиме з моєю дружиною «про жадібність і дурість її чоловіка». Після цього я був змушений звернутися до поліції із заявою про вимагання», — розповів на суді батько вбитого Тараса Познякова.

Коли Олександр Позняков знову звернувся до Голуба, підозрюваний все ж розповів, як вони вбили його сина.

«Після заправки ми йому сказали: «Руки на кермо». Малий не зрозумів ситуацію, почав опиратись, і я зробив постріл. Треба було менше смикатися», — переказує слова підозрюваного Позняков.

Коли батько вбитого Тараса Познякова закінчив свій виступ перед суддями, присяжні заплакали.

Прокурор Юлія Юркова заявила, що слідство довело вину Дмитра Голуба за низкою тяжких статей. Пом’якшувальних обставин, що могли б зменшити покарання, встановити не вдалося. Незважаючи на тиск доказів, Голуб не визнав вину та не розкаявся у вчиненому, під час суду погрожував батькам Тараса та суддям, а перебуваючи в ізоляторі постійно порушує умови тримання під вартою.

Список звинувачень та покарань за них, які висунули Дмитру Голубу, чималий — 15 років позбавлення волі за розбій, 7 років позбавлення волі за недбале зберігання вогнепальної зброї, 12 років позбавлення волі за незаконне заволодіння транспортним засобом, 2 роки та 1 рік обмеження волі за різними пунктами статті «Підроблення документів» та довічне позбавлення волі за вбивство.

Наступне засідання суддя призначив на 24 травня 2019 року. Тоді в заключній частині дебатів виступить адвокат Дмитра Голуба. Після цього судді підуть до нарадчої кімнати обговорювати остаточне рішення. Тож можливо, що 24 травня підозрюваному винесуть вирок.

Також суддя розпорядився до 24 травня перевезти Дмитра Голуба до Київського ізолятора (зараз він перебуває в Житомирі).

«Справа BlaBlaCar»

4 квітня 2016 року Тарас Позняков виїхав зі Львова до Києва, взявши собі попутників через сервіс BlaBlaCar. Звʼязок із Позняковим зник за 25 км від столиці, поблизу села Бобриця. Востаннє камери зафіксували Познякова на заправці. З ним в авто перебували ще три людини.

Через тиждень поліція виявила машину чоловіка в закритому гаражі в Новосілках Києво-Святошинського району. Про те, де сам хлопець, досі нічого невідомо.

У серпні 2016 року поліція затримала Дмитра Голуба, відтоді він перебуває в СІЗО. Голуб заявляв, що визнає свою провину лише у викраденні автомобіля. Другий підозрюваний, Луан Кінгісепп, який три роки був у міжнародному розшуку, загинув у березні 2019 року під час вибуху в київській квартирі.

  • В одній з квартир у багатоповерховому будинку Голосіївського району Києва прогримів вибух, внаслідок якого загинув 28-річний росіянин. Його розшукували за вчинене в Україні вбивство.