Представники дипмісій 23 країн та ЄС закликали до мирних та безпечних маршів рівності за права ЛГБТ в Україні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Представники дипломатичних місій 23 країн та представництва Європейського Союзу оприлюднили спільну заяву з нагоди Міжнародного дня проти гомофобії та трансфобії, що відзначається 17 травня, і закликали Україну підтримати марші рівності за права ЛГБТ. Спільну заяву дипломатів опублікували на сайті посольства Німеччини в Україні.

У заяві йдеться про те, що 7 лютого парламент України закарбував у Конституції євроатлантичний напрям розвитку держави, чим підтвердив виконання країною раніше взятих на себе міжнародних зобов’язань дотримуватися демократичних цінностей і захищати права всіх громадян.

Зазначають, що із втіленням інституційних реформ і прийняттям відповідного законодавства впродовж останніх п’яти років було досягнуто значного прогресу в цій сфері.

Проте на думку представників дипломатичних місій, лесбійки, геї, бісексуали, люди-трансгендери, люди-квір залишаються вразливими перед сексуальною дискримінацією, включаючи злочини на ґрунті ненависті та порушення їхніх громадянських прав.

«Щоб вирішити ці питання, ми заохочуємо Україну повністю імплементувати Національну стратегію з прав людини та відповідний план дій, ратифікувати Стамбульську Конвенцію та вжити інших необхідних кроків для забезпечення втілення всебічних анти-дискримінаційних заходів», — наголосили дипломати.

Звернення підписали глави представництв в Україні Аргентини, Австралії, Австрії, Бельгії, Канади, Чеської Республіки, Кіпру, Данії, Естонії, Європейського Союзу, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Словенії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії та США.

У заяві квазано, що, відзначаючи день проти гомофобії та трансфобії, організації ЛГБТІК проведуть заходи в Запоріжжі, Херсоні, Києві та інших містах. Упродовж літа та осені тижні Прайд і Марші рівності будуть організовані в Києві, Одесі, Миколаєві, Харкові, Кривому Розі. Темою цьогорічного Прайду в Києві буде «Свобода. Єдність. Боротьба». Тож дипломати очікують мирних та безпечних заходів Прайд в усій Україні.

Водночас у заяві відзначають значний прогрес українських правоохоронних органів у захисті прав ЛГБТ-людей.

«Останніми роками українські правоохоронні органи значно покращили свою здатність захищати права ЛГБТІК-українців разом з їхніми друзями та родинами, відстоювати їхні права мирним і толерантним чином. Ми заохочуємо Україну розвивати цей успіх і надати всю необхідну підтримку цього року», — зазначили дипломати і закликали українських чиновників, політиків та представників громадянського суспільства висловити підтримку маршам рівності.