Філарет закликав предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Патріарх Православної церкви України Філарет закликає предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди. Про це пише «Радіо Свобода».

У зверненні, яке є в розпорядженні видання, йдеться про те, що сьогодні в Українській православній церкві відбувається «розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків». Також Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей під час об’єднавчого собору 15 грудня.

«Для того, щоб виправити положення, а його можливо виправити, треба виконувати ті домовленості, які було досягнуті перед собором у присутності президента Порошенка і з архієреями. А це означає, що предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях священного синоду і на соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання та утвердження», — йдеться в заяві Філарета.

Він додав, що Київський патріархат не потрібно відновлювати, бо він і так є.

«Патріарх Філарет залишається діючим ієрархом. Він має свою єпархію — місто Київ, постійний член священного Синоду. А раз є діючий Патріарх, то є і Київський патріархат. УПЦ Київського патріархату залишається зареєстрованою в державних органах. Зокрема, зареєстрована Київська патріархія. Це означає, що юридично Київський патріархат продовжує існувати», — заявив Філарет.

У своїй заяві він каже, що відмова від Київського патріархату була вимогою Вселенського патріархату для того, щоб провести об’єднавчий собор українських православних церков та отримати Томос про автокефалію. І додав, що відмова від статусу патріархату була суто ситуативною.

«Наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною. Відмінити рішення про створення Київського патріархату може тільки помісний собор цієї церкви, який створив Київський патріархат. Такого собору не було. Значить, Київський патріархат залишається, він продовжує діяти, тим більше, що він зареєстрований в державних органах», — наголосив Філарет.

Також він заявив про те, що Петро Порошенко відіграв велику роль в отриманні Томосу, однак додав, що без Київського патріархату про Томос і не йшлося б.

«Я служив, служу і буду служити Богу і Церкві до кінця мого життя, хоч моя твердість, цілеспрямованість і наполегливість багатьма сприймається як владолюбство й амбіціозність. Але ніхто не може заперечити, що результатом є Київський Патріархат. Якби його не було, то не було б і мови про Томос, бо не було б кому давати. Це бачать не тільки церковні діячі, а й світські, і такі як новообраний президент України Володимир Зеленський і бізнесмен Ігор Коломойський та інші», — зазначив Патріарх ПЦУ.