Шевчук звільнений з посади голови Конституційного суду. Його змінила Наталя Шаптала

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Шевчук звільнений з посади голови Конституційного суду. Його змінила Наталя Шаптала

Синиця Олександр / УНІАН

Судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду — Станіслава Шевчука, повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Шевчука звільнено за ч.3 ст. 21 закону про Конституційний суд (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду або виявило його невідповідність займаній посаді).

Новою головою суду обрана Наталя Шаптала. Їй 60 років, вона родом з Донецька. На посаді судді Конституційного суду перебуває з вересня 2010 року. Є фахівцем у галузі адміністративного та кримінального права, має низку наукових публікацій з цих питань.

У КС відзначили, що Шаптала обрана на трирічний термін. При цьому, враховуючи, що згідно із законом суддя КС обирається тільки раз і на девʼять років, термін повноважень Шаптали як судді Конституційного суду спливає вже у вересні.

У вівторок стало відомо, що судді Конституційного суду висловили недовіру Шевчуку. Перед цим зʼявилася інформація, що Шевчука хочуть звільнити з посади через його брата — Рулава Одда (раніше мав імʼя Денис Шевчук). Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зʼясували, що Одд приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу та впливав на кадрову політику. Натомість голова суду винаймав для нього державну дачу.

  • 6 травня стало відомо, що Шевчука можуть зняти з посади за неодноразові дисциплінарні порушення. Постійна комісія з питань регламенту та етики знайшла підстави для його звільнення.
  • Звільнення Шевчука вимагають судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення.