Голова Конституційного суду Шевчук назвав своє звільнення «переворотом» і звинуватив у ньому Порошенка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екс-голова Конституційного суду Станіслав Шевчук назвав «антиконституційним переворотом» своє звільнення з посади голови суду. Про це він написав у Facebook.

«Сьогодні відбувся антиконституційний переворот у Конституційному суді України і захоплення державної влади з боку осіб, які посідали посади суддів Конституційного суду України», — написав він.

На його думку, судді скоїли «тяжкий кримінальний злочин, пов’язаний із поваленням конституційного ладу». «Безумовно, що за цим злочином стоїть головний вигодонабувач Порошенко, який докладає усіх зусиль задля утримання влади шляхом збереження контролю над головними державними інституціями», — додав Шевчук.

Звільнений очільник суду заявив, що вже завтра звернеться до суду та до правоохоронних органів. «Закликаю усіх відповідальних і небайдужих громадян України об’єднатися задля захисту нашого вибору, новообраного президента і Конституці», — резюмував Шевчук.

У вівторок, 14 травня, судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду — Станіслава Шевчука. За це рішення проголосували 12 з 18 суддів. Новим головою суду обрали Наталю Шапталу.

Перед цим зʼявилася інформація, що Шевчука хочуть звільнити з посади через його брата — Рулава Одда (раніше мав імʼя Денис Шевчук). Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зʼясували, що Одд приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу та впливав на кадрову політику. Натомість голова суду винаймав для нього державну дачу.

  • 6 травня стало відомо, що Шевчука можуть зняти з посади за неодноразові дисциплінарні порушення. Постійна комісія з питань регламенту та етики знайшла підстави для його звільнення.
  • Звільнення Шевчука вимагають судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення.