У Сан-Франциско вперше у США поліції заборонили використовувати технологію розпізнавання облич

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сан-Франциско стало першим містом у США, яке заборонило використання технології розпізнавання облич поліцією або іншими урядовими установами, пише AP.

Усі, крім одного з девʼяти членів наглядової ради Сан-Франциско, схвалили законопроект. На наступному тижні документ буде винесений на повторне формальне голосування. Очікується, що це не змінить результат.

«Здатність технології розпізнавання осіб піддавати небезпеці громадянські права та свободи суттєво переважає її ймовірні переваги», — йдеться в ухваленому 14 травня законопроекті.

Автори ініціативи вважають, що ця технологія «посилить расову несправедливість і поставить під загрозу» можливість людей жити без постійного моніторингу з боку уряду.

Заборона не поширюється на аеропорти або інші обʼєкти, які регулюються на федеральному рівні. Аналогічну заборону розглядають також у місті Окленд (Каліфорнія).

Прихильники технології розпізнавання облич стверджують, що система може допомогти поліції боротися зі злочинністю й охороняти безпеку вулиць. Ця технологія допомогла поліції спіймати небезпечних злочинців, але також піддалася критиці за помилкову ідентифікацію. Зокрема, занепокоєння виникло через імовірність того, що ні в чому не винні люди будуть помилково ідентифіковані як зловмисники, а система може порушувати конфіденційність людини в повсякденному житті.

  • Додаток для смартфонів Ever таємно використовував фото користувачів для розробки програм розпізнавання облич. Він зʼявився у 2013 році, але тоді пропонував лише зберігання фотографій у хмарному сховищі. У 2017 році розробники додали функцію розпізнавання облич, бо вирішили, що такий бізнес є більш прибутковим. Однак користувачів не повідомили про таке нововведення.