У Китаї заборонили Вікіпедію всіма мовами

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Китай повністю заборонив універсальну інтернет-енциклопедію Wikipedia, заблокувавши доступ на сайт усіма мовами. Це обмеження діє з кінця квітня.

Як пише Time, раніше в країні діяла заборона на китайську версію енциклопедії. Також користувачі не могли переглядати сторінки з деякими пошуковими термінами, як-от Далай-лама та різанина на Тяньаньмень.

Фонд «Вікімедіа» заявив, що він не отримав жодного повідомлення про цензуру.

Інтернет-енциклопедія потрапила до списку веб-сайтів, до яких немає доступу в Китаї. Держава в останні роки посилила контроль за доступом до інформації в інтернеті. Google, Facebook і LinkedIn вже заборонені у КНР. Щоб отримати до них доступ, користувачі використовують віртуальні приватні мережі та VPN для обходу цензури.

У рейтингу Індексу свободи преси «Репортерів без кордонів» за 2019 рік Китай посідає 177 місце зі 180 проаналізованих країн. Згідно з окремим дослідженням, проведеним контрольною групою, у Китаї цензура діє не тільки на місцевому рівні. КНР також намагається стримувати критику в іноземних ЗМІ і поширювати пропаганду.

Зазначимо, що Вікіпедія також заблокована в Туреччині.

  • У березні європейська Wikipedia протестувала проти реформи авторського права в ЄС. Відразу чотири версії інтернет-енциклопедії — німецька, датська, чеська та словацька — з 21 березня стали недоступними для користувачів. До такої форми протесту приєдналися ще кілька європейських сайтів, зокрема Reddit, Twitch і PornHub.