«В українській церкві відбуваються розділення і двовладдя». Патріарх Філарет оприлюднив звернення до пастви. Головні тези

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«В українській церкві відбуваються розділення і двовладдя». Патріарх Філарет оприлюднив звернення до пастви. Головні тези

Соколовська Інна / УНІАН

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у зверненні до вірян розповів про ситуацію довкола об’єднаної Православної церкви України, предстоятелем якої є митрополит Епіфаній.

У ньому Філарет зазначив, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, та пояснив, чому не погоджується на назву ПЦУ, а Помісний собор у святій Софії в кінці минулого року мав проводитися без архієреїв патріарха Варфоломія. Заява опублікована на сайті Київської патріархії ПЦУ. theБабель наводить головні тези зі звернення.

Про Київський патріархат УПЦ

Київський патріархат не треба відновлювати, бо він був, є і буде. Патріарх Філарет залишається діючим ієрархом. Він має свою єпархію – Київ, постійний член Священного Синоду. УПЦ Київського патріархату залишається зареєстрованою в державних органах і юридично продовжує існувати.

Відмінити рішення про створення Київського патріархату може тільки Помісний собор цієї церкви, який створив Київський патріархат. Такого собору не було.

Про Томос і Київську митрополію церкви

Українська православна церква в статусі патріархату не може бути в складі Константинопольського патріархату. Для отримання Томосу треба спочатку стати Київською митрополією. З цієї причини Вселенський патріарх просив і висував умову, щоб я не пропонував свою кандидатуру на посаду предстоятеля, а голова собору митрополит Емануїл — щоб я не одягав патріаршого куколя на соборі. Тому наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною.

Нам можуть заперечити, що відмова від статусу патріархату була на Помісному соборі у святій Софії 15 грудня 2018 року. Так! На Помісному соборі, але цей собор був не Української автокефальної церкви, а собор Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату. Якби це був Помісний собор Української православної церкви, то архієреї Константинопольського патріархату не мали б права брати в ньому участь.

На собор архієреїв запросив патріарх Варфоломій, а не предстоятели українських церков, які брали участь у соборі.

Про Порошенка, ліквідацію Київського патріархату та розділення в церкві

Допомога президентів не була втручанням держави у справи церкви. По-перше, це була вимога Вселенського патріарха, а по-друге, президенти турбувалися про державу, про її духовну основу, якою є церква. Але нині П. О. Порошенко відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату.

Для скликання собору і надання Томосу перед патріархом Філаретом були поставлені такі умови: не висувати свою кандидатуру на посаду предстоятеля [та] припинення дії Київського патріархату. Натомість патріарху Філарету пропонувалось висунути будь-якого архієрея на посаду предстоятеля. Була досягнута домовленість, що предстоятелем стане митрополит Епіфаній, кандидатуру якого висунув патріарх Філарет, але керувати церквою в Україні буде продовжувати патріарх. Предстоятель буде представляти церкву у православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії,.

Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в церкві виникло розділення.

Чому Філарет не погоджується на назву Православна церква України

Тому що всі автокефальні церкви мають прикметникову назву: Російська православна церква, а не Православна церква в Росії; Румунська православна церква, а не Православна церква в Румунії; Болгарська православна церква — і так усі церкви, які отримали Томос від Константинопольської церкви. Тільки нашу церкву назвали не так, як інші, — не Українська православна церква, а Православна церква України.

Що за цим приховується? Це означає, що православні українці за межами України не належать до Української православної церкви. І про це сказано в Томосі. Православних українців за межами країни це обурило. Вони хочуть належати до своєї рідної церкви. Усі автокефальні Православні церкви зберігають за собою свою еміграцію, крім грецьких церков. Уся грецька діаспора канонічно підпорядковується Вселенському патріарху. Ми повинні називатися Українською православною церквою, а не Православною церквою України, щоб наша українська еміграція мала право належати до своєї рідної церкви.

Що зараз відбувається в церкві?

Розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків. Чому це відбувається? Тому що новообраний предстоятель УПЦ митрополит Епіфаній не дотримується тих домовленостей, які були досягнуті до Собору 15 грудня 2018 року в соборі св. Софії. На першому засіданні Священного синоду УПЦ була спроба усунути патріарха Філарета від служіння створеній ним церкві та відправити на спокій.

Митрополит Епіфаній не тільки не співпрацює з патріархом Філаретом, як обіцяв, а навіть не зустрічається і не телефонує, за виключенням декількох разів. На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося.

Чому в Україні повинен бути Київський патріархат?

Тому що в Україні реально існує Московський патріархат. Навіть Греко-католицька церква домагається у Римського Папи статусу патріархату. І верховного архієпископа багато греко-католиків поминають у богослужіннях як патріарха. Треба пам’ятати історію.