Кабмін розширив санкції проти Росії та доповнив список заборонених до ввезення товарів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні ухвалив рішення про розширення санкцій проти Росії та доповнив список товарів, заборонених до ввезення на територію України.

За словами премʼєр-міністра Володимира Гройсмана розширення санкцій є дзеркальною відповіддю на дії РФ.

Кабмін проголосував за введення особливого виду мита для російської продукції. На сайті уряду зазначається, що під заборону потрапили портландцемент, а також глиноземний, шлаковий, сульфатостійкий і подібні гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові або у вигляді клінкерів; фанера клеєна, панелі фанеровані й аналогічні матеріали з шаруватої деревини.

Також будуть встановлені квоти на ввезення російських товарів. Спецмита почнуть діяти з 1 серпня незалежно від інших видів мит.

Доходи від нових мит направлять у спецфонд для стимуляції імпортозаміщення. Додаткові надходження від сплати спецмита у другому півріччі 2019 року складуть близько 3,7 млрд грн. Загальна вартість товарів, ввезення яких з Росії заборонено, становить $510 млн на рік.

За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, таке рішення дозволить запобігти відтоку капіталу з України в Росію, збільшити завантаженість вітчизняних виробництв, створити нові робочі місця та наповнити український бюджет.

  • 18 квітня уряд Росії розширив санкції проти України, заборонивши експорт нафти та нафтопродуктів в країну. У санкційний список увійшли різні види паперу та картону, ящики, коробки, мішки, пакети й інша пакувальна тара; костюми, жакети, сукні, спідниці, майки, шкарпетки й інший одяг, взуття з підошвою з гуми, пластмаси, натуральної шкіри; дріт, канати, сталевий емальований посуд, бульдозери, навантажувачі тощо.
  • 10 квітня Кабінет міністрів доповнив список російських товарів, які заборонено ввозити в Україну з 2016 року.
  • Постанови про мита й ембарго на російські товари Кабмін продовжує щороку. У перелік російських товарів, які потрапили під українські обмеження, входять мʼясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні та кондитерські вироби, молочні продукти, кава, чай, горілка, пиво, сигарети, корми, низка хімікатів (зокрема й деякі мінеральні добрива), залізничне обладнання й інші.