Через книгу «Втеча з Криму», яка розкриває окупацію півострова росіянами, у Болгарії спалахнув скандал

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Болгарський новеліст, автор книги «Втеча з Криму» Светослав Нахум вийшов зі Спілки письменників Болгарії на знак протесту проти звинувачень у русофобії. Про це пише Укрінформ.

Книга Нахума «Втеча з Криму» розкриває злочинну окупацію півострова росіянами. За словами автора, ідея книги виникла у нього одразу після подій на півострові навесні 2014 року.

«Були кілька хвиль українців, які, тікаючи від тиранії, приїхали до Болгарії і через Болгарію знайшли свій шлях до вільного світу — до Західної Європи, США, Канади тощо. Я міг бачити всю картину окупації, бачив трагедію звичайних людей. Це та тема, яка мене як письменника найбільше цікавить, — доля звичайних людей на тлі великих політичних й історичних процесів. Але я не очікував такої реакції з боку офіційних літературних кіл. Я думав, що ми в Болгарії будемо співпереживати трагедії українців з Криму. Оскільки ми й самі багато страждали в своїй історії від іноземної окупації», — розповідає Светослав Нахум.

Звинувачення у русофобії почали лунати у квітні — після презентації книги в Софії . Глава Спілки письменників Болгарії Боян Ангелов опублікував декларацію, в якій відмежувався від презентації збірника та творчості Нахума. Обґрунтовуючи це тим, що не треба йти проти Росії. І замість підтримки письменника звинуватили у «навіюванні щодо окупації Криму». Через конфлікт з русофільським керівництвом Спілки письменників і на знак протесту Нахум добровільно вийшов з неї.

Презентація книги Светослава Нахума «Втеча з Криму» у Софії, Болгарія.

Facebook / Sofia Ars Net

«На жаль, реакція Спілки письменників і кількох членів болгарського ПЕН-клубу була дуже примітивною та ганебною. А декларація із засудженням від керівництва Спілки письменників є типовим підходом, що демонструє гібридний стиль управління, маніпулює громадською думкою, ставлячи політичний контекст на користь режиму Путіна. Документ укладено в стилі декларації 1974 року цієї ж таки Спілки письменників, в якій тодішні її керівники засудили Олександра Солженіцина та його знаменитий «Архіпелаг ГУЛАГ». Сумним висновком є те, що сучасна декларація демонструє негативне ставлення до України й українського суверенітету, незалежності та європейського майбутнього для України», — зазначив Светослав Нахум.

Болгарський новеліст Светослав Нахум, автор книги «Втеча з Криму».

Facebook / Кримська світлиця

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко під час презентації твору в Софії зазначив, що «події описані талановито, в художній спосіб викладено істину, і написане нікого не залишить байдужим».

«Я вдячний Светославу Нахуму за його майстерність. Це є серйозна і важка за значенням книга», — додав український дипломат.

Попри тиск і звинувачення в русофобії з боку Спілки письменників, Светослав Нахум продовжує популяризувати книгу. Він зазначає, що «Втеча з Криму» отримує все більшу підтримку та популярність серед письменників, критиків, літературознавців, журналістів і вчених.