У Кремлі відреагували на дзеркальні санкції проти Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков стверджує, що російські санкції проти України були спровоковані Києвом. Цю заяву він зробив, коментуючи рішення Кабміну ввести ембарго на російський цемент і фанеру.

15 травня Україна розширила перелік заборонених для імпорту товарів з РФ. У звʼязку з оголошенням Україною нових санкцій Пєсков висловив надію, що інавгурація обраного президентом України Володимира Зеленського таки відбудеться і заявив, що санкції Росії були спровоковані українською владою, пише Інтерфакс .

«Загалом треба все-таки згадати, що попередні рішення російської сторони [про санкції проти України] були спровоковані українською владою», — сказав Пєсков журналістам.

  • 18 квітня уряд Росії розширив санкції проти України, заборонивши експорт нафти та нафтопродуктів у країну. У санкційний список увійшли різні види паперу та картону, ящики, коробки, мішки, пакети й інша пакувальна тара; костюми, жакети, сукні, спідниці, майки, шкарпетки й інший одяг, взуття з підошвою з гуми, пластмаси, натуральної шкіри; дріт, канати, сталевий емальований посуд, бульдозери, навантажувачі тощо.
  • 15 травня Кабмін проголосував за введення особливого виду мита для російської продукції. На сайті уряду вказано, що під заборону потрапили портландцемент, а також глиноземний, шлаковий, сульфатостійкий тощо гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові або у вигляді клінкерів; фанера клеєна, панелі фанеровані й аналогічні матеріали з шаруватої деревини. Також будуть встановлені квоти на ввезення російських товарів. Спецмита почнуть діяти з 1 серпня незалежно від інших видів мит.