Кабмін дозволив перший набір дівчат у військові ліцеї

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні дозволив набір дівчат у військові ліцеї. Про це у Facebook повідомила міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз.

«Дякую міністру оборони Степану Полтораку за внесення сьогодні на засіданні уряду змін до положення про військові ліцеї, яке дозволить вже в цьому році набір дівчат на навчання до закладів», — написала вона.

Фріз також подякувала за сприяння міністру освіти і науки Лілії Гриневич та премʼєр-міністру Володимиру Гройсману за підтримку цього рішення.

Згідно з постановою «Про затвердження Положення про військовий ліцей» від 2003 року, у військові ліцеї набирали тільки юнаків, придатних до військової служби.

У коментарі «Інтерфакс-Україна» Фріз зазначила, що деякі ліцеї готові почати набір дівчат у цьому році та мають усі необхідні для цього умови.

  • З 27 жовтня в Україні набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків у Збройних силах та інших військових формуваннях. Тепер у законі зафіксовано, що військовозобовʼязані жінки (які мають необхідну військову спеціальність) виконують військовий обовʼязок нарівні з чоловіками. У тому числі під час служби за контрактом, призову, служби у військовому резерві та в запасі. Із законодавства прибрали низку обмежень, які стосувалися тільки жінок-військових. Наприклад, за новими правилами від проходження зборів звільняються тільки вагітні, а не всі жінки, як раніше.