Конституційний суд: Зміна голови суду не завадить інавгурації Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У здійсненні інавгурації наступного президента проблем через обрання нового голови Конституційного суду не виникне, зазначено в заяві КС.

«Відповідно до частини другої статті 104 Конституції, приведення президента України до присяги здійснює голова Конституційного суду. 14 травня 2019 р. на спеціальному пленарному засіданні головою Конституційного суду була обрана Наталія Шаптала», — йдеться у заяві суду.

При цьому в суді нагадали, що 25 квітня вже приймалася заява зборів суддів КС щодо цього. Тоді в КС уже підкреслювали, що згідно з Конституцією приведення президента до присяги здійснює голова КС, проте в Основному законі не вказана конкретна особа, яка повинна виконувати цю процедуру.

«Висловлюючи глибоку стурбованість щодо поширення інформації про можливий зрив інавгурації новообраного президента України і її маніпуляційне використання, судді Конституційного суду відповідально заявляють, що з боку КС не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги, відповідно до ст. 104 Конституції України», — йдеться в заяві.