Призначав радників, тиснув на суддів, підривав авторитет. Конституційний суд оприлюднив причини звільнення Шевчука

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екс-голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук незаконно призначав собі позаштатних радників і забороняв розглядати певні справи. Про це зазначається у висновках комісії суду з регламенту та етики.

Інститут позаштатних радників

Згідно з висновками, за час своєї роботи Шевчук призначив своїм позаштатним радником екс-міністра економіки Грузії Григорія Арвеладзе, екс-голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, екс-заступника міністра агрополітики Михайла Чужмиря, екс-заступник міністра енергетики Дмитра Лабоженка і екс-суддю райсуду Харкова Дениса Невьядомського. Їм не виплачувалась зарплата, проте вони мали місця у приміщенні КС і мали доступ до внутрішньої документації суду.

Підрив авторитету КС

Також в комісії прийшли до висновків, що дії Шевчука призвели до підриву авторитету Конституційного Суду через інтервʼю інтернет-виданню «Страна.uа», в якому він заявив, що не приведе до присяги Президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Тиск на суддів

Згідно з текстом висновку, 19 лютого будучи в Іспанії Шевчук по телефону заборонив іншим суддям Конституційного Суду розглядати справу щодо конституційності запровадження Україною санкцій.

Крім того, Шевчук розпорядився опублікувати в газеті «Голос України» рішення КС щодо законопроекту про скасування недоторканності депутатів Ради. Текст з порушенням законодавства опублікували без особливих думок суддів КС.

«Керуючись цим, комісія з регламенту та етики дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука Станіслава Владимироваича з посади судді Конституційного суду через вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, грубе нехтування обовʼязками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду і виявила його невіповідність займаній посаді», — йдеться у висновках.