Рада призначила дату інавгурації Володимира Зеленського. Церемонія відбудеться 20 травня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Депутати Верховної Ради призначили дату проведення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського на 20 травня, о 10:00. За це рішення проголосували понад 315 нардепів.

У парламенті було зареєстровано 7 проектів постанов. Три з них пропонували провести інавгурацію 19 травня, інші передбачали проведення церемонії вступу Зеленського на посаду голови держави 17, 20, 26 та 28 травня.

Рада відхилила всі постанови за проведення інавгурації 19 травня. Решту постанов нардепи не розглянули, оскільки дату 20 травня підтримала конституційна більшість парламентарів.

Раніше частина нардепів виступила проти проведення інавгурації 19 травня, оскільки на цей день припадає День пам’яті жертв політичних репресій, що передбачає проведення жалобних заходів.

  • За законом, інавгурація нового президента має відбутися не пізніше ніж за 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів, тобто до 3 червня 2019 року. Дискусії щодо дати проведення церемонії тривали у Раді, оскільки президент має право достроково розпустити парламент. Проте така процедура має обмеження у часі — до 27 травня 2019 року.
  • 4 травня обраний президентом Володимир Зеленський провів зустріч із представниками парламентських фракцій у Верховній Раді. На ній обговорювали різні можливі дати інавгурації політика, зокрема йшлося про 19 і 28 травня. На проведенні церемонії 19 травня наполягав сам Зеленський.
  • 10 травня новообраний президент записав відеозвернення до народних депутатів. У ньому він заявив, що Рада затягує його призначення на посаду.
  • 15 травня Регламентний комітет Верховної Ради розглянув проекти постанов про призначення дати інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.