Нью-Йоркський музей Метрополітен відмовився від пожертв відомої династії філантропів через її роль в опіоїдній кризі у США

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Нью-Йоркський музей Метрополітен відмовився від пожертв відомої династії філантропів через її роль в опіоїдній кризі у США

Wikipedia / Kai Pilger

Музей мистецтв Метрополітен в Нью-Йорку заявив, що більше не буде приймати пожертві від сімʼї Саклер, бізнес якої повʼязаний з продажем препарату OxyContin. Про це пише The Wall Street Journal.

Попри те, що музей навіть має крило, назване на честь Саклерів, і приймав пожертвування сімʼї протягом понад 50 років, він остаточно переглянув політику щодо отримання коштів від династії філантропів після того, як останнім часом увагу громадськості привернув препарат, що продає компанія відомої родини.

Компанія Purdue, яка виробляє знеболювальні пігулки за рецептом OxyContin, й інші фармацевтичні компанії стикаються з судовими позовами з понад 1 600 муніципалітетів і штатів США. У цих позовах стверджується, що компанії сприяли кризі наркоманії в країні. У деяких судових процесах стверджується, що певні члени сімʼї Саклер зіграли ключову роль у маркетингу і зростанні продажів OxyContin.

«Беручи до уваги тривалі судові розгляди, розумний план дій на даний момент полягає в тому, щоб призупинити пожертви від осіб, повʼязаних з цією кризою в галузі суспільної охорони здоровʼя», — заявив президент і виконавчий директор Музею мистецтв Метрополітен Даніель Вайс.

У рамках судової справи проти компанії, яка розглядається в штаті Массачусетс, прокурор подав документи, де членів сімʼї Саклер звинувачують у тому, що вони вказували компанії вводити громадськість в оману, занижуючи небезпеку, яку становить препарат як наркотик, що дуже швидко викликає звикання.

Сімʼя Саклер відкидає усі звинувачення.

Брати Раймонд і Мортімер Саклер, які заснували компанію Purdue Pharma, в своїй заяві повідомили, що вони, як і раніше, готові підтримувати такі установи, як музей Метрополітен.

«Хоча звинувачення проти нашої родини є помилковими та несправедливими, ми розуміємо, що прийняття пожертв у цей час поставило б Метрополітен у скрутне становище», — сказали в сімʼї Саклер.

Але Нью-Йоркський музей мистецтв Метрополітен не єдиний, хто відмовився від пожертв родини Саклер. Музей Тейт Модерн в Лондоні та музей Соломона Гуггенхайма в Нью-Йорку, заявили, що вони не прийматимуть пожертви від членів цієї сімʼї в майбутньому.