Сталося обʼєднання у спільну церкву. У ПЦУ пояснили, чому Київського патріархату більше немає

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Сталося обʼєднання у спільну церкву. У ПЦУ пояснили, чому Київського патріархату більше немає

Facebook / Православна церква України

Православна церква України (ПЦУ) розʼяснила, чому Київського патріархату (УПЦ КП) більше немає, нагадавши, що він увійшов до складу ПЦУ на Обʼєднавчому соборі.

Прес-служба Київської митрополії ПЦУ покроково нагадала про утворення Помісної церкви і зазначила, що обʼєднавчий документ також підписав патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

«Єдина Помісна Українська Православна Церква була утворена на Обʼєднавчому Соборі 15 грудня 2018 року шляхом обʼєднання Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та частини Української Православної Церкви Московського Патріархату в єдину помісну Церкву, 6 січня 2019 року вона отримала Патріарший і Синодальний Томос Вселенського Патріархату про автокефалію», — вказали у ПЦУ, додавши, що пункт перший постанови Обʼєднавчого собору свідчить про припинення діяльності УПЦ КП і повного входження її до складу єдиної церкви.

Один із пунктів документа свідчить, що з моменту підписання дія статуту Київського патріархату та діяльність його статутних органів припиняється.

Київська ієрархія Помісної церкви також нагадала, що Обʼєднавчий собор майже одноголосно ухвалив статут ПЦУ та обрав предстоятелем Епіфанія.

  • Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній за 4—5 місяців жодного разу не провів спільної служби і рідко з ним спілкується.
  • Пізніше патріарх Філарет звернувся до парафіян і розповів про ситуацію навколо обʼєднаної Православної церкви України. У своїй заяві він зазначив, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, і пояснив, чому не погоджується на назву ПЦУ. Патріарх також стверджує, що в ПЦУ відбулися розподіл і двовладдя.
  • Патріарх Філарет звинуватив президента Петра Порошенка та предстоятеля ПЦУ Епіфанія у невиконанні домовленостей, нібито досягнутих під час Обʼєднавчого собору та ліквідації Київського патріархату. За словами Філарета, він повинен був керувати церквою після обрання Епіфанія головою ПЦУ.
  • Предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх рішеннях він покладається на Священний синод і не може діяти одноосібно.