Активістка Мотузна вимагає від Росії 1 млн рублів моральної компенсації за переслідування через меми в соцмережі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Росіянка Марія Мотузна вимагає від Міністерства фінансів Росії 1 млн рублів компенсації моральної шкоди за незаконне кримінальне переслідування через репости в соцмережах. Про це повідомляє голова міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков у Telegram-каналі.

Позов до Центрального районного суду Барнаула в інтересах дівчини подав адвокат Олексій Бушмаков. Марія Мотузна раніше притягувалася до кримінальної відповідальності за екстремізм й образу почуттів віруючих у мережі «ВКонтакте». Кримінальну справу суд повернув через порушення, після чого переслідування було припинено за відсутністю складу злочину.

«Марію неодноразово допитували, схилили до явки з повинною, обшукували її будинок, возили на допит маму та бойфренда, відбирали підписку про невиїзд, кілька разів висували звинувачення, скопіювали особисту інформацію з мобільного телефону, провели психіатричну експертизу, включили до списку екстремістів», — повідомляє Павло Чиков.

Хто така Марія Мотузна та у чому її звинувачували?

Мотузна брала участь в опозиційних мітингах, зокрема в антикорупційних протестах у Росії 26 березня 2017 року, і працювала волонтером у штабі Олексія Навального. У травні 2018 року в квартиру Мотузної прийшли з обшуком правоохоронці. Вони вилучили домашній компʼютер і телефон, після чого відвезли її на допит.

Приводом для кримінального переслідування Мотузної стало розміщення в 2015 році на видаленій сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» зображень так званих інтернет-мемів на релігійну тему, які, за версією слідства, ображали почуття віруючих. За словами Мотузної, їй погрожували тюремним строком, якщо вона не визнає провину та не погодиться на розгляд справи в особливому порядку, що вона і зробила, після чого її відпустили під підписку про невиїзд.

Ця подія, а також поява згодом нових кримінальних справ за тими ж статтями викликали широкий громадський резонанс. Це, у свою чергу, призвело до часткової декриміналізації статті 282 КК РФ, а також до реформи політики приватності користувачів «ВКонтакте».