США запровадили санкції проти чеченського спецназу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство фінансів США внесло в санкційний список чеченський спеціальний загін швидкого реагування «Терек» та пʼять росіян, у тому числі командира загону Абузайда Вісмурадова. Про це йдеться в повідомленні на сайті Мінфіну.

Крім Вісмурадова, під санкції потрапили росіяни Геннадій Карлов, Сергій Коссієв, Руслан Геремєєв і Олена Трікуля. Всі вони внесені в санкційний список на підставі «акту Магнітського». Карлов і Трікуля є працівниками Слідчого комітету Росії.

Що таке «акт Магнітського»?

Сергій Магнітський — російський аудитор, який заявив про існування схем розкрадання бюджетних коштів через незаконне повернення податків, організованих російськими чиновниками і силовиками. У 2008 році він був заарештований.

У 2009 році, перебуваючи під арештом, помер у московському ізоляторі «Матросская тишина» за тиждень до закінчення однорічного терміну, протягом якого його могли законно утримувати без суду. Смерть Магнітського викликала широкий міжнародний резонанс і стала приводом для прийняття в 2012 році в США і пізніше в Канаді «акту Магнітського», який ввів персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії.

  • 3 квітня в Конгрес США внесли законопроект про санкції за втручання Росії в американські вибори. Згідно з документом, зокрема, пропонується запровадити санкції проти найбільших російських банків: Ощадбанку, ВТБ, Газпромбанку, Банку Москви, ВЕБ та Россельхозбанку.
  • Пізніше агентство Bloomberg повідомляло, що конгресмени США не можуть прийти до спільного рішення в питанні про санкції проти Росії і вже «втомилися» від цієї теми.