В американському штаті Міссурі збираються заборонити аборти після 8 тижнів вагітності. Раніше таке рішення прийняли в Алабамі

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

В американському штаті Міссурі планують ухвалити закон про заборону абортів на терміні вагітності більш ніж у вісім тижнів.

Законопроект попередньо схвалили 24 сенатори штату, 10 висловилися проти, пише Kansas City Star. Очікують, що в пʼятницю, 17 травня, проект схвалить нижня палата конгресу штату та його губернатор Майк Парсон. Він уже заявив, що підтримує законопроект.

Ухвалення закону ініціювали республіканці. Демократи засуджують таке рішення та голосують проти.

Проект закону аналогічний до ухваленого кілька днів тому в штаті Алабама. Він забороняє аборти на термінах, більших за вісім тижнів, навіть у випадку зґвалтування або інцесту. Єдиний виняток — ризик для здоровʼя жінки.

У Міссурі пропонують передбачити кримінальну відповідальність для лікарів, які робитимуть заборонені аборти. Їм може загрожувати до 15 років увʼязнення. Жінки при цьому не нестимуть відповідальність.

Подібні законопроекти зараз розглядають також в Арканзасі, Джорджії, Кентуккі та Огайо.

  • 15 травня сенат американського штату Алабама ухвалив законопроект про заборону абортів, згідно з яким жінка не зможе зробити аборт навіть у випадку зґвалтування або інцесту. Згідно із законопроектом, лікарю, який погодиться зробити аборт, загрожує від 10 до 99 років увʼязнення. Жінки не несуть кримінальну відповідальність за аборт.
  • 6 лютого президент США Дональд Трамп виступив перед Сенатом і Палатою представників Конгресу із щорічним посланням «Про становище країни». Він закликав Конгрес прийняти закон, який забороняв би проводити аборти на пізніх термінах вагітності.