Канада відмовилась визнавати депортацію кримських татар геноцидом. Проти виступила опозиція

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Парламент Канади відмовився розглядати резолюцію про визнання депортації кримських татар актом геноциду, повідомляє Укрінформ.

Депутат українського походження Борис Вжесневський хотів винести текст документу на голосування, утім опозиція висловила гучний протест проти цього. Спікеру довелося його зняти. Для ухвалення резолюції парламенту Канади потрібна одностайна згода його членів.

Якби резолюцію ухвалили, то в Канаді щороку 18 травня відзначався би День пам’яті депортації кримських татар.

«Пропоную парламенту визнати, що 18 травня 1944 року кримськотатарський Sürgünlik [Депортація кримських татар] був розпочатий радянським диктатором Йосипом Сталіним, аби етнічно очистити Крим від 200 тисяч татар, позбавивши їх майна, запхавши у залізничні вагони для худоби та перемістивши на 4 тисячі км в степи Центральної Азії», — йшлося в тексті резолюції.

Після засідання Борис Вжесневський пообіцяв докласти зусиль, аби повторно винести резолюцію на голосування ще до закінчення нинішньої сесії парламенту в середині червня.

У сесійній залі були присутні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і заступник глави Меджлісу Ахтем Чийгоз. Перед цим вони розповіли про ситуацію із дотриманням прав людини на окупованому півострові членам парламентського комітету із закордонних справ.