Звільнений голова Конституційного суду Шевчук назвав збігом скасування статті про незаконне збагачення перед виборами

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Звільнений голова Конституційного суду Станіслав Шевчук заявив, що скасування статті про незаконне збагачення напередодні виборів було збігом. Про це він сказав в ефірі «Громадського».

«Ми це питання давно розглядали, обмінювались проектами, узгоджували їх. І так співпало, що голоси знайшлися в той момент, коли почалася президентська кампанія. Але прямого зв’язку я тут не бачу», — сказав Шевчук.

Також він вважає, що скасування статті стало «елементом брудної кампанії» проти нього.

«Ми прийняли це рішення, і почав розганятися цей меседж, що це голова суду відповідає за це рішення, що він це поставив, лобіював, спеціально час підігнав. Може, це спеціально було використано, щоби звільнити мене з посади голови?» — сказав Шевчук.

  • 14 травня судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду Станіслава Шевчука. Шевчука звільнили за ч. 3 ст. 21 закону про Конституційний суд (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду або виявило його невідповідність займаній посаді).
  • Звільнення Шевчука вимагали судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення.
  • У висновках комісії Конституційного суду з регламенту та етики йдеться, що Станіслав Шевчук незаконно призначав собі позаштатних радників і забороняв розглядати певні справи.
  • Новою головою суду обрана Наталя Шаптала. Їй 60 років, вона родом з Донецька. На посаді судді Конституційного суду перебуває з вересня 2010 року.