У Раді пропонують давати особливий статус українським політвʼязням. Як його отримати?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Верховна Рада планує розглянути проект закону про соціальний захист українських заручників. Щоб підтвердити свій статус заручника й оформити пільги, полоненим треба буде пройти процедуру. Вона залежить від місця, де їх утримують — в Україні чи в іншій державі. Про це theБабелю розповіли у секретаріаті першої заступниці голови парламенту, співавторки закону Ірини Геращенко.

Під час затримання або після нього родичі заручників, які перебувають на території ОРДЛО та в Криму, мають написати заяву про скоєння злочину за фактом взяття в заручники. Після повернення з полону на підставі документів кримінального провадження заручник в СБУ отримує довідку про свій статус. З цим документом за місцем реєстрації можна отримати посвідчення заручника, яке дає право на пільги.

Заручники, яких утримують в Росії, мають отримати рішення Європейського суду з прав людини про те, що їх ув’язнили з політичних мотивів. Але, як доводить практика, такі справи ЄСПЛ розглядає роками. З рішенням суду політв’язень може звернутися по компенсацію до місцевих органів соцзахисту.

Родичі полонених і правозахисники просять депутатів не підтримувати документ. Вони виступають проти законопроекту та називають його найгіршим з усіх наявних варіантів. Чому? Читайте у повній версії матеріалу на сайті theБабеля в розділі «Тексти».