У Раді розпалася коаліція. З неї вийшла фракція «Народний фронт»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Фракція «Народного фронту» оголосила про вихід з коаліції у Верховній Раді. Про це з трибуни парламенту заявив голова фракції Максим Бурбак.

«Ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності з 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним», — сказав він і наголосив, що нова коаліція буде формуватися у Раді упродовж 30 днів.

Після цього спікер парламенту Андрій Парубій оголосив, що коаліція офіційно припинила своє існування після виходу «Народного фронту».

«Сьогодні коаліція депутатських фракцій «Європейська Україна» припинила свою діяльність. Відповідно до Конституції, протягом одного місяця від сьогодні має бути сформована нова коаліція. Закликаю представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з приводу формування нової коаліції. Це була хороша коаліція», — сказав Парубій.

Хто входив у коаліцію?

Коаліція політичних сил Верховної Ради 8-го скликання «Європейська Україна» була створена 27 листопада 2014 року. Спочатку вона складалась із 302 нардепів. Тоді до неї входили фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», Радикальної партії та «Батьківщини». Згодом «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина» вийшли з коаліції.

  • Радник Володимира Зеленського Дмитро Разумков 16 травня заявив, що новообраний президент після інавгурації буде ініціювати розпуск Верховної Ради. «Однією з цих передумов є відсутність коаліції, і, на мій погляд, коаліції сьогодні немає. Тому що у двох фракціях коаліційних сьогодні немає 226 народних депутатів. Було надто багато запитів від різних організацій, комерційних, громадських і від народних депутатів, у яких просили пана Парубія надати поіменний список коаліції», — заявив він.
  • Інавгурація Зеленського відбудеться 20 травня о 10:00. Президент має право достроково розпустити парламент. Проте така процедура має обмеження у часі — зробити це можна за півроку до закінчення повноважень Ради, тобто до 27 травня 2019 року. Через розпад коаліції Зеленський не зможе ініціювати розпуск парламенту протягом терміну формування нової більшості.