Аваков свідчитиме в італійському суді у справі нацгвардійця Марківа

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Аваков свідчитиме в італійському суді у справі нацгвардійця Марківа

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ України

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 17 травня прибув до італійського міста Павія, де проходить чергове судове засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинувачують у смерті італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі в 2014 році. Про це повідомляє прес-служба МВС.

На судовому засіданні буде допитано свідків захисту: в. о. командувача Національної гвардії генерал-лейтенанта Миколу Балана і чотирьох гвардійців — співслужбовців Марківа.

Арсен Аваков присутній у залі суду для того, щоб висловити підтримку військовослужбовцю та надати всі необхідні докази його невинуватості.

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ України

«Я впевнений у невинуватості Віталія Марківа і саме тому я сьогодні тут. Незважаючи на те, що у нас в Україні припинила існування парламентська коаліція і у понеділок інавгурація президента України. Для нас це важливо. Це наш солдат, і ми його не залишимо. Я з повагою ставлюся до італійського суду, я тут не для того, щоб тиснути, а для того, щоб надати інформацію. І Міністерство внутрішніх справ, і Міністерство закордонних справ Італії сприяють цьому візиту», — зазначив Аваков.

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ України

Хто такий Марків і за що його судять?

Український військовий, заступник командира взводу в батальйоні Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького. Брав участь у бойових діях на Донбасі. У 2017 році Марківа затримали у Болоньї (Італія) за звинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Він та його російський напарник Андрій Миронов загинули у травні 2014 року в селі неподалік Словʼянська через мінометний обстріл.

Що говорить обвинувачення?

Родичі Роккеллі у липні минулого року висунули позов проти України з вимогою €500 тисяч компенсації. Вони наполягають на версії умисного вбивства. Між тим висновки щодо цього розслідування слідство робило виключно на базі вилучених матеріалів і телефонних прослуховувань. Огляд місця загибелі Роккеллі італійські слідчі не здійснювали.

Що говорить українська сторона?

У листі до Міністерства внутрішніх справ Італії глава МВС України Арсен Аваков пояснив, що у Марківа не було особистих мотивів вбивати італійського журналіста. Міністр додав, що Марків перебував за декілька кілометрів від місця вбивства Роккеллі, а Нацгвардія у травні 2014 року не мала на озброєнні мінометів та іншої зброї такого масштабу і потужності, які могли б спричинити загибель фотокореспондентів.