Схожий на сніговика астероїд Ultima Thule зʼявився на краю Сонячної системи 4,5 млрд років тому

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Безпілотна міжпланетна станція New Horizons допомогла здійснити нове відкриття про астероїд Ultima Thule — найвіддаленіший обʼєкт Сонячної системи. Він схожий на сніговика, що складається з двох сфер, і перебуває за орбітою Плутона. Астероїд був вперше відкритий у 2014 році астрономами за допомогою космічного телескопа «Хаббл».

Вчені NASA підвели попередні підсумки вивчення Ultima Thule, пише USA TODAY. У дослідженні говориться, що астероїд розташований за 4 млрд миль від Сонця. Це досить непримітний обʼєкт без супутників, кілець або пилових хмар навколо нього. На ньому немає жодних ознак атмосфери. Але цей обʼєкт на далекому краю Сонячної системи насправді є давньою реліквією, яка залишилася в значній мірі недоторканою (навіть під впливом сонячного тепла) з моменту її утворення приблизно 4,5 млрд років тому.

Обʼєкт завдовжки 20 миль (близько 32 км) і зберігає інформацію про ранню історію Сонячної системи.

У новорічну ніч зонд NASA New Horizons успішно пролетів повз Ultima Thule, який офіційно відомий як MU69. Дані польоту вчені продовжують отримувати й аналізувати на Землі.

«Обліт New Horizons MU69 — це перший погляд людства на один з будівельних блоків нашої Сонячної системи. Ми дуже мало знали про цей обʼєкт до місії», — сказала Forbes одна з співавторів дослідження Енн Вербішер з Університету Вірджинії.

Згідно з новим дослідженням, насправді це два великі обʼєкти, які, мабуть, злилися внаслідок легкого зіткнення або злиття двох незалежно сформованих тіл. Обʼєкт розташований в Поясі Койпера, серед групи каменів і льодовиків в далеких межах Сонячної системи. Обʼєкти пояса Койпера обертаються навколо Сонця настільки далеко, що можуть блукати в холодній рідині протягом мільярдів років без змін і, отже, без змін з моменту утворення Сонячної системи.

«Вивчення Ultima Thule допомагає нам зрозуміти, як утворюються планети в нашій Сонячній системі та в орбітах інших зірок нашої галактики», – пояснюють дослідники.

  • Космічний корабель New Horizons наблизився до астероїда 1 січня 2019 року. Для участі в місії він вилетів із Землі 12 років тому. Перше радіоповідомлення містить лише технічну інформацію про стан зонда та підтвердження того, що апарат успішно здійснив заплановані спостереження, а його памʼять заповнена інформацією. Під час прольоту повз астероїд зонд зняв гігабайти фотографій, які він має надіслати на Землю найближчими місяцями.
  • 2 січня зонд NASA передав на Землю знімок Ultima Thule .