Сестра Олега Сенцова отримала українське громадянство

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Двоюрідна сестра українського політвʼязня Олега Сенцова Наталя Каплан отримала громадянство України. Про це вона написала у Facebook.

«Здійснилося! Я громадянка України!» — написала Каплан.

Наталя Каплан має російське громадянство, але тривалий час проживає в Україні. Вона проводить і координує публічні акції на захист брата.

Минулого року в Каплан, яка мала громадянство Росії, виникли труднощі з отриманням тимчасового дозволу на проживання в Україні.

Справа Сенцова

Українського режисера Олега Сенцова затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму.

Він відбуває покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Свою провину український режисер не визнає — 14 травня 2018 року на знак протесту він розпочав голодування. Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політвʼязнів, які перебувають у російських вʼязницях, Сенцов погодився на прийом їжі. Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Олега Сенцова до списку політвʼязнів.

  • Український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі, відновив сили після голодування.
  • Українські митці, науковці та координатори глобальної акції #SaveOlegSentsov висадили в Києві понад 200 квіток. Акцію приурочили до пʼятої річниці арешту українського режисера з Криму Олега Сенцова, якого пізніше засудили в Росії до 20 років позбавлення волі.
  • У Києві до пʼятої річниці арешту українського режисера з Криму Олега Сенцова пройшла акція-перфоманс біля посольств 14 країн Європи.