Аваков: Суду над нацгвардійцем Марківим в Італії надали фейковий лист російських пропагандистів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

До суду над бійцем Національної гвардії Віталієм Марківим в Італії як доказ надіслали фейкового листа російських пропагандистів, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«До суду надано фейковий лист з російського пропагандистського ресурсу нібито Національної гвардії України», — заявив міністр. Він назвав це «звичним» для України випадком, яка перебуває у гібридній війні з Росією. «Це не жарти — це війна», — додав міністр.

Йдеться про лист, який свідок-карабінер на запит італійського прокурора продемонстрував у суді в січні. Як повідомляє «Радіо Свобода», це нібито офіційний документ-довідка керівництву Нацгвардії України, в якому йдеться про дев’ятьох солдатів-свідків сторони захисту Марківа. Зокрема, у довідці начебто вказано, що солдати були зобов’язані підтримати версію захисту. На думку прокурора, поява такої довідки робить свідчення перелічених осіб заздалегідь неправдивими. Цей лист-довідку карабінери знайшли на російському пропагандистському інтернет-ресурсі «Русская весна».

  • Аваков 17 травня прибув до італійського міста Павія, де проходить чергове судове засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинувачують у смерті італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі в 2014 році.
  • На судовому засіданні буде допитано свідків захисту: в. о. командувача Національної гвардії генерал-лейтенанта Миколу Балана і чотирьох гвардійців — співслужбовців Марківа.
  • У лютому на засіданні суду у справі Марківа виступили два депутати Верховної Ради.