В Єгипті утримують танкер з нафтою. На його борту 17 українців

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Єгипетський флот утримує вантажний танкер з нафтою Sea Shark, на борту якого знаходяться 17 українців. Про це повідомив капітан танкера Віталій Нестеренко, передає Укрінформ.

«Ситуація на борту дуже критична! Життя екіпажу під загрозою! Всі ми знаходимося в заручниках до тих пір, поки вантаж не буде незаконно відвантажено людьми, які працюють на флоті», — зазначив він.

Уточнимо, що завантажений 1,1 млн барелів нафти танкер зараз перебуває на якорі в районі єгипетського курорту Айн-Сохна, але найближчим часом його збираються перемістити до невідомого Нестеренкові терміналу.

За словами капітана, на борт піднявся адмірал єгипетського флоту Мустафа, разом з офіцерами.

«Виконуючи вказівки флоту, екіпаж був розділений на дві групи і зібраний у двох коптильнях. Деякі члени екіпажу почувалися дуже погано через високий кровʼяний тиск. Ми попросили організувати візит до лікаря. Військово-морські сили відмовилися», — підкреслив він.

Трохи пізніше, стверджують журналісти УНІАН, у ситуацію втрутилося МЗС України.

«За інформацією Посольства України в Арабській Республіці Єгипет, до дипломатичної установи звернувся член екіпажу судна Sea Shark та повідомив, що зазначене судно було затримано компетентними органами Єгипту за порушення кордону Єгипту», — зазначив директор департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев.

Як йому розповів капітан танкера Нестеренко, судно дрейфувало у відкритому морі, а у територіальні води Єгипту зайшло випадково.

«За наявними в посольстві даними, у зв’язку зі згаданим правопорушенням єгипетською стороною було виставлено штраф компанії-судновласнику, а паспортні документи членів екіпажу вилучені», — підкреслив він.

У звʼязку з цим, стверджує Погорельцев, вже була проведена зустріч з дипломатами Єгипту.

«З метою вирішення зазначеного питання консульською посадовою особою була проведена зустріч в МЗС Арабської Республіки Єгипет, під час якої, зокрема, було наголошено, що українська сторона не була належним чином інформована про зазначений інцидент місцевими компетентними органами, передано вербальну ноту з проханням надати офіційну інформацію про причини затримання та висунуті українським морякам обвинувачення, сприяти в отриманні дозволу для відвідування консулом громадян України на судні», — уточнив він.

  • Влада Саудівської Аравії заявила, що поблизу берегів країни відбулися «напади» на два нафтових танкери ОАЕ.