Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду

Марків Михайло / УНІАН

Новообраний президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.

Зеленський закликав нардепів прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака.

«У вас на це є два місяці. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання. Слава Україні!» — заявив він.

Він звернувся до уряду, закликавши Кабмін взяти папір і ручку та подумати про майбутні покоління, а не про вибори. «Я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх портретів, бо президент — це не ікона, не ідол», — сказав Зеленський.

Після промови Зеленського спікер Верховної Ради Андрій Парубій закрив засідання парламенту, подякував усім присутнім і додав, що «було весело».

  • В Україні 20 травня відбувається інавгурація президента Володимира Зеленського. Церемонія розпочнеться о десятій годині ранку. Зеленський візьме участь в урочистому засіданні Верховної Ради, де складе присягу на вірність українському народові. Після цього новообраний президент прийме командування Збройними cилами України, а потім з дружиною Оленою прийматиме поздоровлення іноземних делегацій. На урочисті заходи до Києва прибули понад 60 високих зарубіжних гостей, зокрема представники США та Євросоюзу. У звʼязку з церемонією змінені деякі маршрути руху міського транспорту, а частину вулиць перекриють з самого ранку. theБабель веде онлайн-трансляцию церемонії.
  • Радник Володимира Зеленського Дмитро Разумков 16 травня заявив, що новообраний президент після інавгурації ініціюватиме розпуск Верховної Ради. «Однією з цих передумов є відсутність коаліції, і, на мій погляд, коаліції сьогодні немає. Тому що у двох фракціях коаліційних сьогодні немає 226 народних депутатів. Було надто багато запитів від різних комерційних, громадських організацій і від народних депутатів, у яких просили пана Парубія надати поіменний список коаліції», — заявив він.
  • Фракція «Народного фронту» оголосила про вихід з коаліції у Верховній Раді.