«Інавгураційне шоу» і «пас регіоналам». Депутати відреагували на розпуск Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Під час промови у парламенті президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду. Він дав депутатам два місяці на те, щоб вони встигли «попрацювати» на країну. Багато нардепів вже прокоментували рішення Зеленського та його промову в цілому.

Депутат Вікторія Пташник вважає, що з новим президентом країні буде важко, відзначивши його перехід на російську мову й оплески «регіоналів».

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман привітав Зеленського зі вступом на посаду, але поки не відреагував на розпуск Ради.

Нардеп Семен Семенченко написав, що тепер вільний, і дав зрозуміти, що не піде до парламенту.

Віце-премʼєр-міністр Вʼячеслав Кириленко назвав промову президента «інавгураційним шоу» і побажав йому не співпрацювати із Росією та не боятися української мови.

Перший заступник голови депутатської фракції «Блоку Петра Порошенко» Ігор Кононенко прокоментував журналістам намір Зеленського розпустити Раду і сказав, що «це право президента. Він ним скористався, взяв на себе відповідальність». Він додав, що перш ніж оскаржувати таке рішення, треба почекати офіційного указу глави держави.

Депутат Олексій Гончаренко назвав промову президента «передвиборчою».

«Сьогодні ми раді, що є оголошення про розпуск Верховної Ради, тому що не може парламент із рівнем довіри населення 4% робити законодавчі акти, керувати країною», — сказав нардеп від політсили «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко, пише Інтерфакс-Україна.

Його колега екс-регіонал Нестор Шуфрич назвав рішення правильним, але зазначив, що ще рано робити висновки. «Є дуже великі сумніви щодо визначення термінів, коли перестала існувати коаліція. Але це вже сьогодні відповідальність особисто Зеленського. Я сподіваюся, що радники президента дали йому достатньо підстав й аргументів для того, щоб бажання розпустити парламент відповідало Конституції. Я по суті підтримую рішення про розпуск парламенту», — сказав він, додавши, що швидкої відставки Кабміну не буде.

  • Під час проголошення промови Володимиром Зеленським його спробував перервати народний депутат і голова «Радикальної партії» Олег Ляшко. Це сталося в той момент, коли Зеленський перейшов на російську мову, звертаючись до російськомовних жителів Криму та Донбасу.
  • Зеленський закликав нардепів прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака.
  • theБабель веде текстову онлайн-трансляцію інавгурації.