«Не передбачено кодексом». В Окружному адмінсуді не бачать причин для блокування указу про розпуск Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Підстав для блокування указу президента про розпуск Верховної Ради не існує. Про це у Facebook написав суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін.

«Чи можливо зупинити указ президента України про розпуск Верховної Ради України 8-го скликання в порядку забезпечення позовної заяви? Ні. Зупинення указу президента України не допускається. Пряму заборону на такі дії передбачено кодексом», — підкреслив суддя.

Крім того, Санін відзначив також неможливість винесення забезпечення позову щодо заборони Центральній виборчій комісії проводити підготовку до дострокових виборів Ради. «Заходи забезпечення не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки та проведення виборів. Пряму заборону на такі дії передбачено кодексом», — відзначив суддя.

Також Санін нагадав, що указ президента про розпуск парламенту приймається після консультацій із головою Верховної Ради, його заступниками та головами депутатських фракцій у ВРУ. Проте їхня позиція не може блокувати рішення.

  • 20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Він склав присягу та заявив про розпуск Верховної Ради. Зеленський закликав нардепів прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака. theБабель веде текстову онлайн-трансляцію інавгурації.
  • Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко вважає неконституційним розпуск парламенту президентом Володимиром Зеленським.