Суд залишив під вартою підозрюваного у держзраді «кримського» суддю Чорнобука

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сьогодні, 20 травня, Голосіївський райсуд Києва, ухвалив рішення продовжити екс-голові Апеляційного суду Криму Валерію Чорнобуку запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Підозрюваний у держзраді Чорнобук залишиться в СІЗО щонайменше до 27 червня. Про це повідомляє у Facebook прес-служба прокуратури АР Крим.

«Сьогодні, 20 травня 2019 року, Голосіївський районний суд м. Києва задовольнив клопотання сторони обвинувачення та продовжив до 27 червня 2019 року запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим, який обвинувачуться у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державно зрада)», — йдеться в заяві.

Про що йдеться?

Чорнобук очолював Апеляційний суд Криму з грудня 2011 року до квітня 2014 року. У липні 2014 указом президента Петра Порошенка його призначили суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У серпні 2016 року Чорнобука звільнили у звʼязку з порушенням присяги. Вища кваліфікаційна комісія суддів до ухвалення рішення ознайомилася із відео, де Чорнобук говорив, що жоден суддя, який вирішив залишитися працювати в Криму після окупації, не порушує присяги.

Він підтримав анексію півострова і закликав колег-суддів набувати громадянства Росії і переходити на судочинство за законами РФ.

Генеральна прокуратура вручила підозру екс-голові Апеляційного суду Криму за статтею 111 Кримінального кодексу — державна зрада. За словами генпрокурора Юрія Луценка, Чорнобук здійснював підривну діяльність, зокрема допомагав російській владі формувати судову систему анексованого Криму.