Президент Угорщини: Зеленський показав відкритість і добрі наміри в обговоренні суперечливих питань

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Президент Угорщини: Зеленський показав відкритість і добрі наміри в обговоренні суперечливих питань

Лазаренко Микола / УНІАН

Президент Угорщини Янош Адер назвав обнадійливими перші переговори з новим президентом України Володимиром Зеленським. Лідери двох країн зустрілися 20 травня після інавгурації та обговорили низку тем.

Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», Янош Адер запропонував українському партнерові якнайшвидше створити спільну комісію, учасники якої «у спокійній обстановці зможуть обговорювати всі суперечливі питання та їх вирішення». Зеленський схвально сприйняв цю пропозицію, стверджує угорський президент.

«Ми зацікавлені в побудові таких упорядкованих і спокійних відносин, які у нас склалися з іншими нашими сусідами. Адже Україна є найбільшою за чисельністю населення сусідньою державою. Ми готові до цього. Водночас я дав зрозуміти, що закарпатські угорці просять не більше ніж дотримуватися закріплених у Конституції і взятих на себе у міжнародних угодах зобов’язань», — наголосив президент Угорщини.

Адер Янош також заявив, що «сьогодні в Україні права угорської меншини більш обмежені, ніж у часи радянської системи». Він додав, що в часи демократії такий стан є «неприпустимим».

Водночас угорський президент назвав сприятливим те, що новий президент України «продемонстрував відкритість і добрі наміри» у питаннях щодо закарпатських угорців, як-от подвійне громадянство, обговорення стану національної освіти та закону про мову і якнайшвидшого вирішення спільними зусиллями і доброю волею пов’язаних із цим проблем.

Янош Адер запросив Володимира Зеленського відвідати Угорщину, щоб обмінятися думками, зокрема про розвиток контрольно-пропускних пунктів та охорону довкілля у прикордонній смузі.

У прес-службі президента України повідомили, що під час зустрічі з Яношем Адером Зеленський наголосив, що російська агресія на сході та окупація Росією Криму вимагають продовження міжнародного тиску на Російську Федерацію. Також український президент сподівається на відновлення підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України з боку Будапешта.

  • Відносини між Україною та Угорщиною погіршилися після того, як Верховна Рада у вересні 2017 року ухвалила закон про освіту. Будапешт вирішив, що документ обмежує права угорської громади на Закарпатті, і зробив низку недружніх дипломатичних кроків, включно із блокуванням рішення комісії «Україна-НАТО».
  • Улітку 2018 року уряд Угорщини вирішив створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону. У МЗС це сприйняли як втручання у внутрішні справи, оскільки до компетенції уповноваженого включили частину суверенної території України.
  • Ще більше відносини загострилися після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Закінчилося це взаємною висилкою консулів.
  • Угорщина також негативно відреагували на ухвалення нового закону про мову.