Радник Януковича Портнов просить Держбюро розслідувань порушити справу проти Порошенка

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Радник, колишній заступник глави Адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов подав до Державного бюро розслідувань заяву проти п’ятого президента України Петра Порошенка.

Цю інформацію theБабелю підтвердили у прес-службі ДБР.

«Його заява надійшла», — сказали в прес-службі, не повідомивши деталі. У ДБР уточнили, що у слідчих є доба, щоби розглянути заяву Портнова та вирішити, чи розпочинати провадження проти Порошенка.

Колишній заступник глави АП Андрій Портнов повідомив про звернення до ДБР напередодні ввечері. За його словами, він звинуватив Петра Порошенка у скоєнні злочину.

«Вважаємо його причетним до державної зради, спроби захоплення державної влади і перевищення влади і службових повноважень. Цією дією ми набуваємо низку процесуальних прав, які використовуємо в залежності від офіційної реакції цього органу протягом кількох днів», — написав Портнов у Telegram.

Про що мова?

Згодом на сайті ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату бюро розпочали кримінальне провадження за заявою Портнова.

Вони перевірять можливе вчинення службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в органах державної влади України, таких правопорушень:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 ККУ)
  • державна зрада (ст. 111 ККУ)
  • перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (426-1 ККУ).

«Мова йде про події 25 листопада 2018 року, пов’язані зі здійсненням переходу корабельною групою ВМС ЗС України з Чорного до Азовського морів в районі Керченської протоки. Розпочато досудове розслідування», – додали у прес-службі.

  • 19 травня стало відомо, що в Україну після пʼятирічної відсутності повернувся юрист Андрій Портнов, який обіймав посаду радника екс-президента Віктора Януковича в 2011—2014 роках.
  • У березні антикорупційні органи закрили справу проти екс-глави Адміністрації президента Портнова.