Справа про квартири для військових: екс-командувач Нацгвардією Аллеров вийшов із СІЗО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній командувач Нацгвардією Юрій Аллеров, якого звинувачують у розкраданні понад 80 млн грн при будівництві житла для військових, вийшов із СІЗО під заставу у 4,8 млн гривень.

Як повідомляють «Українські новини», Аллерова випустили ще 20 травня. Саму заставу за нього було внесено ввечері 17 травня ввечері, але вихідні Аллеров провів у слідчому ізоляторі.

Що це за справа?

У 2000-х роках Нацгвардія (тоді ще Внутрішні війська) та компанія-забудовник домовились про будівництво на території колишньої військової частини житлового комплексу з вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у цьому житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

За даними слідства, у 2016—2017 роках Аллеров уклав із забудовником «Укрбуд Девелопмент» додаткові угоди. У результаті Нацгвардія відмовилась від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, за даними експертизи, на 81 635 448 грн менша, ніж ціна квартир у центрі столиці.

  • Екс-командувача Національної гвардії Юрія Аллерова підозрюють у заволодінні 81 млн грн. Йому інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ). Йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.
  • 14 травня Національне антикорупційне бюро затримало екс-командуючого Національною гвардією Юрія Аллерова.
  • 7 травня колишній президент Петро Порошенко звільнив командуючого Національною гвардією Юрія Аллерова. Виконуючим обовʼязки командувача Національною гвардією президент призначив Миколу Балана.