Націоналісти пікетують Конституційний суд. Вони виступають проти скасування закону про декомунізацію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сьогодні, 21 травня, Конституційний суд у закритому режимі продовжить розгляд конституційного подання 46 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У звʼязку з цим націоналісти під судом влаштували акцію протесту проти скасування закону про декомунізацію. Про акцію повідомила у Facebook ВО «Свобода».

Серед протестувальників — представники ВО «Свобода», ВГО «Сокіл» й інші націоналістичні організації.

Учасники акції принесли з собою шибеницю з опудалом, до якого прикріпили голову від памʼятника Леніну.

  • У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду й символіку. Згідно із законом, символіка та пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, їхніх цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняються.
  • 20 травня в Одесі представники партії «Національний корпус» провели акцію-перформанс під назвою «Марш смерті». Таким чином націоналісти висловили протест проти перейменування проспекту Небесної сотні на честь маршала Жукова.