Радник Зеленського Богдан: Позачергова сесія Ради може відбутися 22 травня. На ній проголосують за зміни до виборчого кодексу

Дата:
Радник Зеленського Богдан: Позачергова сесія Ради може відбутися 22 травня. На ній проголосують за зміни до виборчого кодексу

У середу, 22 травня, може відбутися позачергова сесія Верховної Ради, на якій депутати голосуватимуть за зміни у виборче законодавство. Про це заявив радник Володимира Зеленського з юридичних питань Андрій Богдан.

За його словами, у президента ще ведуть консультації з Центральною виборчою комісією щодо дати позачергових парламентських виборів. «Швидше за все, завтра, 22 травня, буде дострокова сесія парламенту і прийняття змін до закону про вибори народних депутатів», — зазначив Богдан.

Очікується, що завтра будуть проголосовані запропоновані Зеленським зміни: скасування мажоритарки та зниження прохідного барʼєру для партій до 3%.

«Замість мажоритарної залишиться пропорційна партійна система, — уточнив Богдан. — Також депутати розглянуть зміну строків тендерних закупівель, які проводить ЦВК у процесі виборів. Ці три питання будуть поставлені перед Радою».

  • Позачергові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня. Про це повідомили лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко та перша віце-спікер парламенту Ірина Геращенко після участі в консультаціях голів парламентських фракцій з президентом Володимиром Зеленським.
  • 20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Він склав присягу та заявив про розпуск Верховної Ради. Зеленський закликав нардепів ухвалити закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака.
  • theБабель вів онлайн-трансляцію інавгурації.