Режисер Олег Сенцов у колонії займається спортом та пише нові оповідання

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Український режисер Олегом Сенцов, якого утримують в російській колонії, працює над новою книгою і пише оповідання. Правозахисниця Зоя Свєтова поспілкувалася з політв’язнем телефоном і розповіла про це російській службі «Радіо Свобода».

Сенцов сказав, що набрав вагу, втрачену за час 145-денного голодування, і займається спортом.

Під час розмови Свєтова і Сенцов також обговорювали фільм, знятий в Україні за п’єсою «Номери». Режисер знає, що його уривки покажуть на Одеському кінофестивалі цього літа, оскільки листується з творцями картини. За її словами, у Сенцова бадьорий голос, і він сказав, що в нього все гаразд.

Режисер також запитав Свєтову, що вона думає про нового президента України Володимира Зеленського. Правозахисниця відповіла, що, на її думку, новий глава держави повинен домовитися з Росією про обмін політв’язнів на росіян, які відбувають покарання в Україні. Свєтова зазначила, що Сенцов нічого на це не відповів.

«Він просто слухав, йому була цікава ця інформація», — розповіла правозахисниця.

  • 17 травня двоюрідна сестра українського політвʼязня Олега Сенцова Наталя Каплан отримала громадянство України. Вона мала російське громадянство, але тривалий час проживає в Україні, проводить і координує публічні акції на захист брата.
  • 10 травня у Києві до пʼятої річниці арешту українського режисера пройшла акція-перфоманс біля посольств 14 країн Європи. Також українські митці, науковці та координатори глобальної акції #SaveOlegSentsov висадили в Києві понад 200 квіток із закликом «Саджайте квіти, а не людей».