НАБУ передало до суду справу про розкрадання в «Держінвестпроекті»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро передало до суду справу про розкрадання у Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами. Про це йдеться у повідомленні на сторінці бюро у Facebook.

Про що йдеться?

У 2012 році з держбюджету виділили понад 500 млн грн для реалізації низки нацпроектів, із яких 259,2 млн грн — на проекти «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Ці проекти не реалізували, а кошти (259,2 млн грн) розікрали впродовж 2012—2014 років.

Розпорядником коштів було державне підприємство «Державна інвестиційна компанія», яке контролювалося «Держінвестпроектом». НАБУ зʼясувало, що 259,2 млн грн переказали під виглядом позики на рахунки компаній, підконтрольних посадовцям «Держінвестпроекту». А далі кошти перерахували афілійованим із ними структурам, зареєстрованим на Кіпрі.

Що тепер?

Обвинуваченими в цій справі вважаються 9 осіб, переважно екс-посадовці «Держінвестпроекту» та ДП «Державна інвестиційна компанія», а також двоюрідний брат екс-очільника «Держінвестпроекту» Владислава Каськіва — Олександр. Ще один його близький родич — рідний брат, якого слідство також вважає учасником корупційної схеми, у розшуку.

Притягнути ж самого Владислава Каськіва до кримінальної відповідальності за розкрадання коштів «Держінвестпроекту» можливо лише за згоди Панами, громадянство якої він має. У НАБУ зазначили, шо однією з умов екстрадиції Каськіва в Україну було те, що його не притягатимуть до кримінальної відповідальності за вчинення іншого злочину, вчиненого до моменту екстрадиції.

Що таке «Держінвестпроект»?

Агентство, основним завданням якого було забезпечення реалізації стратегічно важливих проектів, що забезпечували б технологічне оновлення та розвиток базових галузей реального сектора економіки України. Серед найбільш гучних проектів — будівництво на чорноморському узбережжі України терміналу з прийому зрідженого газу, проект з отримання і проведення зимових олімпійських ігор 2022 року в Карпатах («Олімпійська надія-2022») та швидкісне залізничне сполучення між Києвом та аеропортом Бориспіль («Повітряний експрес»).