Верховний суд Грузії залишив без змін вирок Саакашвілі у справі про перевищення повноважень на посаді президента

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Верховний суд Грузії не задовольнив касаційну скаргу колишнього президента Михеїла Саакашвілі на вирок у справі про перевищення повноважень на посаді глави держави.

Про це йдеться в повідомленні суду.

Суд першої інстанції виніс вирок Саакашвілі заочно у 2018 році. Колишнього президента засудили до трьох років тюремного увʼязнення за перевищення службових повноважень у справі про вбивство банківського службовця Сандро Гіргвліані у 2006 році. Суд постановив, що Саакашвілі незаконно помилував чотирьох колишніх співробітників поліції, які вбили Гіргвліані.

  • Саакашвілі виїхав із Грузії у 2013 році та більше не повертався до країни. Він переїхав до України, де став головою Одеської ОДА. Пізніше через конфлікти Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Йому заборонили вʼїзд до України до 2021 року.
  • Колишній президент Грузії та екс-губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі після оголошення даних екзит-полів за підсумками другого туру президентських виборів повідомив, що вже подав клопотання про зняття з нього заборони на вʼїзд до України. Державна прикордонна служба відповіла, що він не має на це права.
  • 18 березня екс-президент Грузії та колишній голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив, що вирішив залишити посаду голови опозиційної грузинської партії «Єдиний національний рух».