Співавтори закону про люстрацію добиватимуться скасування призначення Богдана головою АП

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Співавтори закону про люстрацію добиватимуться скасування призначення Богдана головою АП

Адміністрація Президента України

Співавтори закону «Про очищення влади» (закон про люстрацію) планують добиватися скасування указу президента Володимира Зеленського про призначення головою Адміністрації президента Андрія Богдана.

Про це сказала співавторка закону Тетяна Козаченко в інтервʼю «Радіо Свобода».

«Авжеж, від нас будуть і заяви, і відповідні запити до Адміністрації президента. І я не виключаю звернення до адміністративного суду — в даному випадку це буде Касаційний адміністративний суд з можливим позовом щодо скасування указу президента», — сказала Козаченко.

За її словами, перед призначенням Богдана на цю посаду він мав пройти люстраційну перевірку. Зеленського мали офіційно повідомити про те, що він не може займати цю посаду, оскільки підпадає під дію закону про люстрацію. У будь-якому випадку, за словами Козаченко, Богдана призначили з порушеннями.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський призначив головою своєї Адміністрації Андрія Богдана.
  • Богдан з березня 2010 року займав посаду заступника міністра Кабінету міністрів — Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Після скасування посади у 2013-му тодішній премʼєр-міністр Микола Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією.
  • Після Євромайдану Богдана з Кабміну звільнили, а у вересні 2014 його посада потрапила в список тих, що підлягають люстрації. За словами Богдана, його до цього списку вніс співавтор закону про люстрацію нардеп Юрій Деревʼянко, тому він не має права займати держпосади протягом 10 років.