Зеленський призначив Баканова першим заступником глави СБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави Служби безпеки — начальником Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.

Баканов призначений на посаду указом № 316/2019.

За інформацією theБабеля, подання на Баканова подав глава СБУ Василь Грицак, якого Зеленський під час своєї промови у Верховній Раді вимагав звільнити.

Відповідно до закону про Службу безпеки, заступника СБУ призначає президент за поданням голови СБУ. Василь Грицак, який подав рапорт про відставку, залишається главою відомства, поки його не звільнить парламент.

Хто такий Баканов?

Іван Баканов є близьким другом Зеленського, був керівником «Студії «Квартал 95». З президентом вони вчилися в одній школі, а пізніше — у Криворізькому економічному інституті. У 2017 році Баканов очолив партію «Слуга народу», а вже менш ніж за два роки — передвиборчий штаб Зеленського. 18 квітня цього року Зеленський представив команду і вказав у ній Баканова як відповідального за взаємодію з Верховною Радою.