Зеленський вніс у парламент законопроект про зміну виборчого законодавства

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект № 10312 про зміну виборчого законодавства для проведення виборів народних депутатів до парламенту.

Спікер Ради Андрій Парубій і деякі депутати заявили, що проект закону передбачає закриті списки та введення пропорційної системи. Раніше Парубій заявляв, що в законопроекті йдеться про відкриті списки.

На засіданні Верховної Ради депутати також заявляють, що за допомогою цього закону Зеленський хоче провести до парламенту свою більшість для «встановлення диктатури».

  • Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що рішення президента про розпуск парламенту буде оскаржено в Конституційному суді.
  • Вранці 22 травня у звʼязку з тим, що народні депутати не хотіли реєструватися, позачергове засідання Верховної Ради почалося лише з третьої спроби. Поправки до закону про вибори були роздані у вигляді факту, а змісту законопроекту ніхто не бачив. Депутати говорили, що в апараті ВР не хочуть його реєструвати, тому що він неправильно оформлений.
  • Згідно новому соцопитуванню, на виборах у Верховну Раду понад 3% підтримки мають вісім партій. Лідер електоральних симпатій серед політичних сил — партія «Слуга народу». Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати та визначився з симпатіями.