У Раді нардепи від БПП зареєстрували альтернативний проект закону про зміну виборчого законодавства

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Кілька нардепів внесли у Верховну Раду альтернативний проект закону № 10319-1 про зміну виборчого законодавства для проведення виборів до парламенту за відкритими списками.

Документ з’явився на сайті Ради. Його ініціювали три депутати від фракції БПП — Юрій Соловей, Олександр Жолобецький і Сергій Хлань , а також позафракційний Борислав Розенблат.

«Моя гречка — мої ноги» — крилата фраза сьогоднішнього позачергового засідання ВР! Виборці повинні знати, за кого голосують. Я проти закритих списків — я голосую лише за відкриті списки, тому разом з колегами зареєстрував альтернативний законопроект», — написав Розенблат у Facebook.

  • Перед цим 22 травня президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект № 10312 про зміну виборчого законодавства. Спікер Ради Андрій Парубій і деякі депутати заявили, що проект закону передбачає закриті списки та введення пропорційної системи, хоча українцям обіцяли відкриті списки. На засіданні Верховної Ради частина депутатів також заявили, що за допомогою цього закону Зеленський хоче провести до парламенту свою більшість для «встановлення диктатури».
  • На позачерговому засіданні Ради нардепи не підтримали внесення проектів цих законів у порядок денний. Спікер парламенту Андрій Парубій закрив засідання. Наступне планове засідання Ради відбудеться 28 травня.
  • Вранці 22 травня, у звʼязку з тим, що народні депутати не хотіли реєструватися, позачергове засідання Верховної Ради почалося тільки з третьої спроби. Поправки до закону про вибори були роздані у вигляді факту, а змісту законопроекту ніхто не бачив. Депутати говорили, що в апараті ВР не хочуть його реєструвати, тому що він неправильно оформлений.