Праві групи в Facebook розпалюють ненависть серед мільйонів користувачів у Європі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міжнародна громадська організація Avaaz виявила мережу ультраправих акаунтів Facebook, що поширює фальшиві новини і ненависницькі висловлювання серед мільйонів людей в усій Європі. Про це пише The Guardian.

Організація повідомила про більш ніж 500 підозрілих груп і сторінок у Facebook, що працюють у Франції, Німеччині, Італії, Великій Британії, Польщі та Іспанії. Більшість з них або поширювали фальшиві новини, або використовували фальшиві сторінки і профілі для штучного збільшення контенту сайтів, які вони підтримували, в порушення правил Facebook.

Мережі були набагато більш популярні, ніж офіційні сторінки крайніх правих та антиєвропейських популістських груп у цих країнах. За оцінками Avaaz, у Facebook сторінки були переглянуті півмільярда разів.

«Сторінки мають високий рівень взаємодії. Неважливо, скільки у вас послідовників, якщо немає взаємодії. У них понад 500 мільйонів переглядів — це більше, ніж кількість виборців у ЄС», — сказав директор Avaaz Крістоф Шотт.

Активність варіювалася від французьких облікових записів, які поширювали контент про переваги білої раси, до публікацій з Німеччини, що підтримують заперечення Голокосту, та фальшивих сторінок, які рекламують вечірку Alternative für Deutschland party (AfD).

В Італії тактика включала створення сторінок загальних інтересів — краси, футболу, здоровʼя. А вже після долучення передплатників акаунти перетворюваи в політичні інструменти.

Дослідники простежили, як сторінка, нібито створена для асоціації сільськогосподарських селекціонерів, повільно перетворилася в сторінку, яка підтримує крайню праву Лігу, і поділилася відео, яке, як передбачається, показувало, як мігранти розбивають поліцейську машину, що насправді було сценою з фільму.

За словами Шотта, ці сторінки були призначені не тільки для майбутніх виборів, але і для того, щоб змінити політику, створивши помилкове враження про масову підтримку їхнього контенту.

«Ми вважаємо, що ці сторінки чинять значний вплив, вони проводять кампанії з дезінформації, наприклад, протягом багатьох років, роблячи конкретну проблему більш важливою», — розповідає Шотт.

Розслідування було проведено незалежними слідчими і журналістами, найнятими Avaaz після онлайн-фінансування. Понад 47 тис. осіб пожертвували невеликі суми, що зробило проект фінансово незалежним.

Facebook стежив за розслідуванням, але ні в якому разі команда Avaaz не працювала з фірмою соціальних мереж. Замість цього він передав свої дані Facebook для перевірки та вжиття заходів, і розслідування все ще тривали.