Заступник глави АП Рябошапка: Богдан не потрапляє під закон про люстрацію. А як насправді?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що глава АП Андрій Богдан не підпадає під закон «Про очищення влади», оскільки, за його словами, люстрація не поширюється на посади в Адміністрації.

«Адміністрація президента не є органом державної влади, в Адміністрації немає жодних владних повноважень, тому закон про люстрацію не поширюється на будь-які посади в АП, крім тих, які є в апараті. Очевидно, що глава адміністрації, заступники голови не мають посад в апараті, не є державними службовцями і вони не мають жодних владних повноважень», — сказав він у кулуарах Ради.

Сам Богдан раніше в коментарі theБабелю заявив, що потрапив під закон про люстрацію і не бажає його обходити. Єдина лазівка, за його словами, — отримати свідоцтво учасника бойових дій. Категорія держслужбовців з таким документом не потрапляє під дію цього закону. Богдан каже, що обійти його й оформити таке посвідчення при бажанні він міг без проблем, тому що не раз бував в АТО у відрядженні. Але робити цього він не буде, тому що у військових діях участі не брав і «морального права на це не має».

Проте екс-глава люстраційної комісії Міністерства юстиції і співавтор закону Тетяна Козаченко переконана, що перед призначенням Богдана на посаду глави АП він мав пройти люстраційну перевірку. А президенту Володимиру Зеленському повинні були офіційно повідомити, що Богдан не може займати цю посаду. Козаченко зазначила, що призначили Богдана з порушеннями, і вона готова оскаржувати указ Зеленського про це призначення в суді.

Як насправді?

Згідно з законом «Про очищення влади», на посаду глави АП не може бути призначена людина, яка потрапляє під люстрацію. А посади, які раніше обіймав Богдан [уповноважений Кабміну у сфері боротьби з корупцією та заступник міністра Кабінету міністрів — Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики], входять до переліку тих, щодо яких застосовується закон про люстрацію.

Закон є спеціальним, а тому має пріоритет над законом про держслужбу, на який посилаються в оточенні Зеленського. Отже не має значення, чи є посада глави АП державною службою.

Імені Андрія Богдана не було в Реєстрі люстрованих осіб на сайті Мінʼюсту, оскільки на момент створення переліку він вже не працював на держслужбі, а також не подавався на посади в органах державної влади.

  • Після Євромайдану Богдана з Кабміну звільнили, а у вересні 2014 року його посада потрапила до списку таких, що підпадають під люстрацію. За словами Богдана, його в цей список вніс співавтор закону про люстрацію нардеп Юрій Деревʼянко, тому він не має права займати державні посади протягом 10 років.
  • Співавтори закону «Про очищення влади» (закон про люстрацію) планують домагатися скасування указу президента Володимира Зеленського про призначення главою Адміністрації президента Андрія Богдана.