Родичі полонених і політвʼязнів закликали Зеленського створити посаду Уповноваженого зі звільнення заручників Кремля

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Родичі українських полонених і політвʼязнів закликали президента Володимира Зеленського запровадити посаду Уповноваженого з питань звільнення заручників Кремля. Про це йдеться в їхньому спільному зверненні до президента.

«Ця людина та її команда працюватимуть над розробкою стратегії звільнення як українських заручників, яких утримують в ОРДЛО, так і тих, кого утримують в Криму та РФ», — йдеться у зверненні. Уповноважений, за їхніми словами, відповідатиме за пошук шляхів звільнення заручників і створення гуманітарної переговорної платформи щодо звільнення заручників, за залучення іноземних експертів, національних лідерів і лідерів думок для участі в переговорах.

Крім того, президента закликали створити координаційну раду з питань звільнення заручників при Адміністрації президента; публічно підтримати законопроект про правовий статус і соціальні гарантії полонених і політвʼязнів, а також законопроект № 9438 про зміни до Кримінального кодексу, який встановлює відповідальність за злочини проти людяності та приводить положення щодо воєнних злочинів у відповідність до міжнародного права.

«Ми, родичі «заручників Кремля», які стали жертвами агресивної політики Росії, і правозахисники, просимо Вас допомогти нам протистояти нахабному і повсюдному порушенню базових прав людини, яке демонструє Росія. Змусимо Росію припинити вести війну проти наших рідних і відпустити їх додому», — йдеться у зверненні.

  • У своїй інавгураційній промові Зеленський заявив про необхідність «діалогу» для припинення війни на Донбасі. «Першим кроком для початку цього діалогу стане повернення всіх полонених», — сказав він.