Розкрадання в енергетичній сфері: САП почала розслідування проти Порошенка та Кононенка

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала розслідування стосовно колишнього президента Петра Порошенка і нардепа від БПП Ігоря Кононенка, а також деяких посадових осіб щодо низки імовірних порушень.

Як повідомила прес-служба САП, колишній народний депутат і голова правління холдингу «Енергомережа» Дмитро Крючков, якого підозрюють у розкраданні у сфері енергетики, зустрівся з главою САП Назаром Холодницьким. За результатами зустрічі САП почала перевірку.

Йдеться про ймовірну злочинну діяльність службових осіб ПАТ «Центренерго» та Фонду державного майна України за фактом заволодіння службовими особами ПРАТ «Нижньодністровська ГЕС» і ПАТ «Укргідроенерго» майном та коштами цих підприємств, а також про зловживання службовим становищем посадовцями ПАТ «Черкасиобленерго» і ПАТ «Азот».

За словами Крючкова, злочинні дії координували саме Кононенко та Порошенко.

Йдеться про заволодіння десятками мільярдів гривень. Досудові розслідування розпочато за статтями про зловживання владою або службовим становищем, а також за розтрату чи заволодіння майном.

До чого тут Крючков?

Крючков є одним із фігурантів програми журналістських розслідувань «Схеми» про корупцію і виведення грошей зы сфери енергетики. У ньому також фігурують бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси й Ігор Кононенко — близький друг і бізнес-партнер екс-президента Петра Порошенка.

Журналісти оприлюднили записи телефонних розмов за їх участі. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від всіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% прибутку від бізнесу, який був предметом домовленостей».

  • 17 травня колишній народний депутат і голова правління холдингу «Енергомережа» Дмитро Крючков, якого підозрюють у розкраданні у сфері енергетики, повернувся в Україну.
  • Детектив Національного антикорупційного бюро (НАБУ) 25 квітня виніс постанову про відібрання зразків голосу в Дмитра Крючкова, йдеться в рішенні Соломʼянського районного суду міста Києва.