Порошенко назвав кримінальні справи проти нього «початком виборчої кампанії»

Дата:

Екс-президент Петро Порошенко заявив, що кримінальні справи, порушені за останні кілька днів — це ознака початку виборчої кампанії. Про це Порошенко сказав журналістам під час відвідання «Мистецького арсеналу» в Києві.

«Я уважно стежу за звинуваченнями, які йдуть не від моїх ворогів, а від ворогів України. Якщо скарга подається у слідчі органи на те, що українські військові кораблі, які йшли захищати азовське узбережжя Маріуполя в рамках рутинної ротації, є провокацією проти РФ — це спроба перекласти відповідальність із Росії, країни-агресора... Зараз пʼята колона намагається перекласти це на владу України. Я готовий відповідати за це, і ми не дозволимо цього зробити», — сказав Порошенко.

Він додав, що готовий «відповідати за Томос і за підписання закону про українську мову». «Це атака на віру, мову та армію», — підкреслив президент.

Таким чином екс-президент прокоментував позов юриста і колишнього заступника глави Адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрія Портнова, який він подав до Державного бюро розслідувань.

У позові йдеться про можливі протиправні і сплановані дії Петра Порошенка та інших осіб щодо переходу групою кораблів ВМС України через Чорне море і Керченську протоку, в результаті якої були захоплені і обстріляні 24 українських моряки.

«Вважаємо його причетним до державної зради, спроби захоплення державної влади та перевищення влади і службових повноважень. Цією дією ми набуваємо низку процесуальних прав, які використаємо залежно від офіційної реакції цього органу протягом кількох днів», — написав Портнов у Telegram.

Проте президент не прокоментував справу, порушену Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою — щодо Порошенка і нардепа від БПП Ігоря Кононенка, а також деяких посадових осіб.

Йдеться про ймовірну злочинну діяльність службових осіб ПАТ «Центренерго» та Фонду державного майна України за фактом заволодіння службовими особами ПРАТ «Нижньодністровська ГЕС» і ПАТ «Укргідроенерго» майном і коштами зазначених підприємств, а також про зловживання службовим становищем посадовцями ПАТ «Черкасиобленерго» і ПАТ «Азот».

Колишній народний депутат і голова правління холдингу «Енергомережа» Дмитро Крючков заявив, що злочинні дії координувалися Кононенком і Порошенком.